Hosszú Katinka
háromszoros olimpiai, hatszoros világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónő

Hosszú Katinka 1989. május 3.-án született Baján. Itt, Bács Kiskun megye második legnagyobb városában nőtt fel, s lett az úszás szerelmese, miután nagyapja – későbbi edzője – megtanította neki a sportág alapjait. Első magyar bajnoki címét 2003-ban szerezte meg rövidpályán 400 méter vegyesen. 2004 jelentette az első mérföldkövet, mikor Lisszabonban az első Ifjúsági Európa Bajnokságon aranyat nyert a 4*200-as gyorsváltóval. Még abban az évben, mindössze 15 évesen részt vett Athénban szervezett olimpiai játékokon. Első nemzetközi hosszúpályás felnőtt éremre, egy ezüstre, a 2008-as eindhoveni Európa Bajnokságig kellett várni. Ezt követően Pekingben állt rajtkőre, második olimpiáján.

Új kihívásokat keresve 2008-ban ősszel megkezdte tanulmányait Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetemen, ahol pszichológiát hallgatott, valamint sikereinek köszönhetően sportösztöndíjban részesült. Az új környezet megújulást jelentett számára itt ismerkedett meg férjével is, Shane Tusup-al. Aztán jött pályafutása addigi csúcspontja: a 2009-es római világbajnokság, ahol két bronzérmet szerzett, majd a világbajnokság utolsó napján 400 méter vegyesen világbajnok lett. Ekkor választottak meg először az Év Női Sportolójának Magyarországon.

Londonban megrendezett olimpiai játékokon 400 méter vegyesen a negyedik, 200 méter vegyesen nyolcadik, 200 méter pillangón pedig a kilencedig helyet szerezte meg. Ekkor komoly elhatározásra jutott: visszautazott az Egyesült Államokba, összeszedte a holmiját, hazaköltözött és edzőt váltott. Innentől kezdve Shane Tusup irányította a felkészülését immár itthon, Budapesten. Az eredmények sem maradtak el: az év végi rövidpályás Európa bajnokságon Chartres-ban 100 és 200 méter vegyesen és 200 méter pillangón is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. Az edző-páros innentől megállíthatatlannak bizonyult. 2013-ban, a Barcelonában megrendezésre kerülő világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen is maga mögé utasította a mezőnyt, valamint egy bronzéremmel is gazdagabban tért haza. Ő lett az első versenyző, aki mindhárom vegyes úszó számban egyszerre tartotta a világcsúcsot rövid pályán. A női összetett pontversenyben pedig ismét az élen végzett. Pályafutása addigi legsikeresebb nyarát követően 2013. augusztus 22-én Shane-nel összeházasodtak a Seychelle-szigeteken. Ugyanezen évben ismét az Év Női Sportolójának választották Magyarországon, és az Európai Úszószövetség, a LEN az év legjobb európai úszónőjének választotta. 2014 nyarán, az Európa bajnokságon újabb három aranyérmet, egy ezüst és két bronz nyert a berlini Európa bajnokságon. A FINA pedig az év női úszójának választotta. 2015-ben nagy pályás medencében úszott világrekordot: 200 méter vegyesen Ariane Kukors 2009 óta fennálló, addig megdönthetetlennek tűnő csúcsánál úszott jobbat. 400 méter vegyesen is győzött, 200 méter háton bronzérmet nyert.

2016-ban élete legnagyobb sikerét érte el, Rio de Janeiróban megrendezett XXXI. nyári olimpiai játékokon 3 arany- és 1 ezüstéremmel az olimpia legeredményesebb úszója volt egyéni számokban. A kanadai Winsdor városában rendezett rövid pályás világbajnokságon hét arany- és két ezüstérmet szerzett, és a rövid pályás világbajnokságok legeredményesebb női úszójává vált. Teljesítményét a FINA is díjazta: immár harmadszor lett „Az év úszónője”, valamint „A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal” állami kitüntetésben részesült. Ebben az évben 172 aranyérmet, 35 ezüstöt, valamint 15 bronzérmet nyert összesen. Úszókarriere mellett megalapította saját cégét, az Iron Corporation Kft.-t, Iron Ladyként önálló brand-et hozott létre, melyet Shane-nel együtt vezetnek.